تاریخ انتشار: سه شنبه 1401/03/17 - 01:51
کد خبر: 434558

چگونگی شکست کرونا؛

شکست کرونا با تلاش‌های شبانه روزی/ کادر درمان، پیروز میدان

شکست کرونا با تلاش‌های شبانه روزی/ کادر درمان، پیروز میدان

پس از به صفر رسیدن آمار جان‌باختگان روزانه در ۱۲ خردادماه و دورقمی شدن مبتلایان روزانه کرونا پس از ۲۸ ماه در ۱۴ و ۱۵ خرداد، امیدها برای مهار کامل ویروس تاج‌دار قوت گرفته است.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ بعد از حدود 830روز تعداد جان‌باختگان روزانه کرونا بالاخره تک‌رقمی شد، پنجشنبه گذشته (12 خردادماه) به صفر رسید و این روز بدون هیچ جان‌باخته‌ای سپری شد. این دستاورد مهم در شرایطی حاصل شد که تحریم‌های ناجوانمردانه و غیرانسانی علیه نظام سلامت کشورمان اعمال شده بود.

مردم ایران با گذشت بیش از دوسال مبارزه و مقابله با کرونا ویروس، موفق به شکست این ویروس منحوس شدند؛ البته در این مسیر انسان‌های بسیاری متحمل رنج و هزینه‌های مادی و معنوی شدند اما در نهایت به واسطه برنامه و عزم دولت سیزدهم در واکسیناسیون عمومی، ایستادگی کادر درمان، همراهی مردم با سیاست‌های دولت و نیز همت متخصصان و نخبگان ایرانی در تولید واکسن کرونا، روزهای سخت به پایان رسید و کروناویروس در کشورمان به زانو درآمد. با این حال، کارشناسان و مدیران نظام سلامت همچنان بر تکمیل واکسیناسیون و رعایت پروتکل‌های بهداشتی تاکید دارند تا از این طریق بتوانیم از شیوع دوباره این ویروس مرموز و پیچیده جلوگیری کنیم.

مهار کرونا و ارتقاء وضعیت بهداشتی و تسریع در واکسیناسیون از اولویت‌های دولت سیزدهم بود که بدون لحظه‌ای درنگ و تأمل، سامان دادن به اوضاع آشفته موردتوجه واقع شد و اکنون دولت در این بخش به دستاورد ملموس و قابل‌ملاحظه‌ای رسیده، به‌طوری‌که روزهای سیاه مرگ‌های ۵۰۰‌تایی و ۷۰۰ تایی در تابستان سال گذشته را پشت سر گذاشته‌ایم و آمار تک‌رقمی جان‌باختگان و کاهش چشمگیر مبتلایان جدید در کشور نویدبخش روزهای بهتر است. پس از به صفر رسیدن آمار جان‌باختگان روزانه در 12 خردادماه و دورقمی شدن مبتلایان روزانه کرونا پس از 28 ماه در 14 و 15 خرداد، امیدها برای مهار کامل ویروس تاج‌دار قوت گرفته است.

دولت گذشته که عدم‌ واردات واکسن را به مسائل سیاسی و نپیوستن ایران به اف ای تی اف گره زد، مدیریت بحران کرونا را با هفت‌صد کشته در روز تحویل دولت سیزدهم داد. حال‌آنکه با روی کار آمدن ابراهیم رئیسی و در صد روز نخستینِ این دولت، آمار تأمین واردات واکسن کرونا نسبت به دولت قبلی حدود ۱۰۰۰ درصد رشد را نشان می‌دهد و سرعت واردات واکسن و افزایش قابل‌توجه واکسیناسیون جامعه در صد روز، سبب شد ایران، رکوردهای جهانی را در مبارزه با کرونا کسب کرده و مورد تحسین کارشناسان داخلی و خارجی قرار گیرد.

تازه‌ترین آمار فوتی، بستری و مبتلایان روزانه کرونا

تعداد فوتی‌های روزانه کرونا در چند روز گذشته بین صفر تا ۳ نفر بوده و آمار مبتلایان جدید و بستری‌های روزانه نیز به طور چشمگیری کاهش یافته است. به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت، در شبانه‌روز منتهی به ۱۵ خرداد ۱۴۰۱ بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 53 بیمار جدید مبتلا به «کووید-19» در کشور شناسایی و 20 نفر از آنها بستری شدند. به این ترتیب مجموع بیماران «کووید-19» در کشور به ۷ میلیون و ۲۳۲ هزار و ۷۳۱ نفر رسید.

همچنین در طول این 24 ساعت، متاسفانه 3 بیمار «کووید-19» جان خود را از دست دادند و مجموع جان‌باختگان این بیماری به ۱۴۱ هزار و ۳۳۱ نفر رسید. خوشبختانه تاکنون ۷ میلیون و ۵۵ هزار و ۴۹۳ نفر از بیماران بهبود یافته یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند.

این در حالی است که 458 نفر از بیماران مبتلا به «کووید-19» در بخش‌ مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند. همچنین تاکنون ۵۲ میلیون و ۳۵۰ هزار و ۹۳۸ آزمایش تشخیص «کووید-19» در کشور انجام شده است. در حال حاضر 147 شهرستان در وضعیت زرد و 301 شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند. درباره آخرین آمار رسمی واکسیناسیون نیز تاکنون ۶۴ میلیون و ۵۵۲ هزار و ۳۹۳ نفر دوز اول، ۵۷ میلیون و ۸۷۰ هزار و ۳۳۷ نفر دوز دوم و ۲۷ میلیون و ۵۶۷ هزار و ۵۸۱ نفر دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۱۴۹ میلیون و ۹۹۰ هزار و ۳۱۱ دوز رسیده است. همچنین در شبانه‌روز منتهی به 15 خرداد، 2 هزار و ۶۱۴ دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.

گذر از 5 پیک سخت کرونایی

به یاد داریم روزهای دلهره‌آوری که روزانه 700 نفر جانشان را از دست می‌دادند، روزهایی که تعدادی از پرستاران درراه مداوای بیماران کرونایی جان خود را از دست دادند. اگرچه روایت‌های آماری مقامات بهداشتی در این مورد متفاوت است. بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت گفته: «در دوران همه‌گیری ویروس کرونا ۲۰۵ نفر از مدافعان سلامت به درجه رفیع شهادت نائل آمدند که نیمی از شهدای مدافع سلامت از جامعه پرستاری است.» (تسنیم) عباس عبادی، معاون پرستاری وزارت بهداشت نیز در یک نشست خبری مطرح کرده: «شهدای پرستاری در کمیته ۳ نفره تعیین مصداق شدند که تعداد ۶۶ نفر پرونده شهادتشان قطعی شده است.» محمد میرزابیگی، رئیس سازمان نظام پرستاری هم عنوان کرده است: «تعداد ۱۵۰ نفر از جامعه پرستاری و کادر درمان به‌عنوان شهید به ثبت رسیده‌اند و تا این لحظه ۶۵ تن از این آمار تایید شده است.»

پرستاران به دلیل ساعت‌ها کار در بیمارستان و دیدن صحنه‌های مرگ، تحت شدیدترین فشارهای روانی قرار گرفتند و به گفته عباس عبادی، معاون پرستاری وزارت بهداشت: «سال ۹۳ یک مطالعه‌ای انجام شد و هم‌وطنانی که نیاز به خدمات روانشناسی داشتند ۲۳ درصد بودند و این عدد در دوره کووید افزایش یافت و به ۲۹ درصد رسید. مطالعه طرح بر کارکنان سلامت و پرستاران نشان داد که پرستاران ۷ تا ۸ درصد بیش از میانگین جامعه نیاز به خدمات روانشناسی دارند و این شاهدی برای سختی کار همکاران ما است.»

پرستاران ایام دشواری را پشت سر گذاشتند، روزهایی که وضعیت بیمارستان‌ها اسفناک بود. جامعه نیز روزهای پرالتهاب و نگران‌کننده‌ای را از سر گذراند، روزهایی که برای بستری بیماران با کمبود تخت‌های بیمارستانی مواجه بودیم و به سرم و سرنگ و داروهای بهبوددهنده بیماران کرونا در داروخانه‌ها دسترسی نداشتیم. روزهایی که واکسن کرونا به‌اندازه کافی در اختیار نبود و باید در صف‌های طولانی چند صد متری در مراکز تزریق واکسن ساعت‌ها معطل می‌ماندیم و محدودیت‌های ‌تردد شبانه و تعطیلی برخی از کسب‌وکارها اخبار ناامیدکننده‌ای بود که هرروز روح و روان جامعه را آشفته می‌کرد. اما در حال حاضر آن روزهای پرتلاطم و پر دغدغه، جای خود را به ایام آرامش و امید داده و باثبات شرایط ازنظر واکسیناسیون و کاهش قابل‌توجه آمار فوتی‌های کرونا و مبتلایان، گشایشی در کسب‌وکارها رخ‌داده و رضایت و اعتماد مردم به قوه مجریه بازگشته است.

کارنامه و عملکرد دولت دوازدهم در تأمین و تزریق واکسن خوب نبود و مطابق آماری که در رسانه‌ها درج‌شده، تا ابتدای مردادماه سال گذشته، حدود 12 میلیون دز واکسن تزریق‌شده بود. ابراهیم رئیسی دولت را در شرایطی تحویل گرفت که 5 پیک سنگین کرونا را پشت سر گذاشته بودیم اما با واکسیناسیون فراگیر و سریع از تعداد مبتلایان و جان باختگان روزانه کاسته شد و پس از گذشت 100 روز از آغاز به‌کار این دولت، حدود 50 میلیون نفر دز دوم واکسن را تزریق کردند و هم‌زمان با افزایش و سرعت واکسیناسیون، نمودار فوتی‌ها نیز رو به نزول بود.  آمار گمرک و سازمان غذا و دارو  حاکی از آن است که در پنج ماه نخست دولت سیزدهم، میزان واردات واکسن در این دولت نسبت به دولت گذشته، ۷برابر افزایش داشته است.

اپیدمی کرونا هنوز تمام شده؟

کارشناسان معتقدند هنوز در مرحله پاندمی هستیم  بنابراین در شرایط فعلی باید هوشیاری خود را حفظ کرده، اپیدمی را تمام شده تلقی نکنیم و دچار خوش‌بینی‌های کاذب نشویم. در همین ارتباط دکتر حمید سوری، اپیدمیولوژیست درباره وضعیت کرونا در کشور اظهار داشت: اگر بخواهیم فقط بر پایه بستری و مرگ‌ومیر به وضعیت اپیدمی نگاه کنیم، اپیدمی نه‌تنها در کشور ما، بلکه در همه جهان روند کاهشی معناداری داشته است که من نام آن را آتش‌بس یک‌طرفه ویروس علیه جامعه بشری گذاشته‌ام.

وی به ایسنا گفت: البته معنای اظهارات من این نیست که اپیدمی را تمام‌شده تلقی کنیم و حتی معنایش این نیست که اپیدمی خاتمه یافته و تمام شده است. در حال حاضر ضمن امیدواری، باید برای هر سناریوی احتمالی دیگر هوشیار و آماده باشیم. همچنین باید رعایت پروتکل‌های بهداشتی و استفاده از ماسک را ادامه دهیم که نقش محافظتی دارد.

سوری افزود: آمارهای موجود جهان نشان می‌دهد حدود ۵۰ کشور دنیا مجددا روند خیزشی و افزایشی در آمار فوت، بستری و ابتلا پیدا کرده‌اند که این موضوع، نگرانی‌های ما را تشدید می‌کند.

این اپیدمیولوژیست ادامه داد: معتقدم ضمن اینکه باید از کاهش مرگ‌ومیر، بستری و ابتلای ناشی از کرونا خوشحال باشیم اما باید توجه کنیم که این تغییرات نتیجه واکسیناسیون به عنوان مهم‌ترین اقدام موثر در کشور بوده است، البته هنوز واکسیناسیون جمعیت انبوهی شامل حدود ۲۰ تا ۳۰ میلیون در کشورمان کامل نشده است و طبیعتا آنها در برابر ابتلا به کرونا حساس هستند. وی تصریح کرد: در عین حال هیچ تضمینی نیست که روند تضعیف ویروس ادامه داشته باشد، کمااینکه بعد از واریانت گاما، بتا را داشتیم و بعد هم دلتا شایع شد که هر یک نسبت به واریانت قبلی‌شان شدیدتر بودند. ویروس کرونا رویکرد و روند نامشخص و پنهان و غیرقابل پیش‌بینی دارد. بالاخره ترجیح ویروس این است که زنده بماند و برای زنده ماندن نیاز به میزبان‌های حساس دارد.

سوری درباره زمان آندمیک شدن کرونا گفت: از آنجا که سیاست‌ها و اعمال مداخلات پیشگیرانه در کشورهای جهان متفاوت است، طبیعتا نمی‌توان تاریخ مشخصی را تعیین کرد تا پاندمی در کل دنیا به حالت ثابتی برسد، مگر اینکه ویروس کاملا کوتاه آمده و تضعیف شود.

   کارشناسان و متخصصان نیز بر تداوم واکسیناسیون و رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی تأکیددارند. یونس پناهی، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت تغییر شیوه‌نامه‌های بهداشتی را منوط به تصمیم ستاد ملی کرونا دانسته و بیان می‌کند: شهروندان باید ‌همچنان به واکسیناسیون و رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی ادامه دهند. با رعایت شیوه‌نامه‌ها و همکاری مردم در بحث واکسیناسیون، توانستیم کرونا را کنترل کرده و مرگ‌ومیر را به صفر برسانیم. تغییرات در شیوه‌نامه‌های بهداشتی باید توسط ستاد کرونا صورت گیرد و مردم منتظر تصمیم نهایی این ستاد باشند.

هنوز مشخص نیست از اپیدمی گذر کرده باشیم. معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت دراین‌باره عنوان می‌کند: از طریق ستاد ملی کرونا باید نسبت به ارزیابی شرایط و بررسی مدل کرونا پرداخته شود تا ببینیم مدل اپیدمیولوژی کرونا به چه شرایطی رسیده است؛ که بتوانیم بگوییم از ایپدمی گذر کرده و به آندمی رسیده‌ایم.

وقتی  بیماری در جامعه به وضعیت آندمیک می‌رسد که بیماری شیوع به نسبت ثابت، با نوسانات جزئی در طی زمان و مکان مشخص و تعریف‌شده داشته باشد و صرفا هم بر اساس مرگ‌ومیر نیست، بلکه بر پایه میزان ابتلا است. زیرا مرگ‌ومیر به‌شدت بیماری وابسته است و نمی‌تواند درباره حضور عامل بیماری‌زا در جامعه اظهارنظر کند. بنابراین باید بدانیم که چه نسبتی از جامعه ما هنوز نسبت به بیماری حساس هستند، وضعیت تغییرات ژنتیکی ویروس را پیگیری کنیم و بدانیم که وضعیت ابتلای در گردش در جامعه چقدر است. موضوعی که حمید سوری- عضو کمیته علمی کشوری کووید ۱۹، آن را مطرح کرده و می‌گوید: بسیاری از کشورها هستند که درصد واکسیناسیونشان از ما بالاتر است، اما مجددا خیزش پیک اپیدمی داشتند. بنابراین وقتی می‌گوییم بیماری آندمیک می‌شود که دوره اپیدمی و پست پاندمیک را پشت سر بگذارد و بعد بیماری به آندمیک بدل شود. باید توجه کرد که در بیماری‌های پاندمیک، اگر کشوری جابه جایی‌های جمعیتی را به میزان کافی کنترل نکند، با ترددهایی که انجام می‌شود، رسیدن به مرحله آندمیک سخت‌تر و بعیدتر است. اکنون کشوری مانند نیوزیلند به‌شدت مرزهایش را کنترل می‌کند و اگر یک مورد مشکوک کرونا وارد شود، سریع برخورد کرده و فرد را قرنطینه می‌کنند، اما ما هنوز نظام مراقبتی‌مان در حوزه اپیدمی کامل نیست.

قدردانی وزیر بهداشت از رهبر انقلاب

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پی به صفر رسیدن آمار تلفات روزانه کرونا برای نخستین‌بار از آغاز شیوع این بیماری در ایران، با نگارش نامه‌ای به رهبر معظم انقلاب، این دستاورد را به ایشان تبریک گفت. در متن نامه بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به رهبر معظم انقلاب اسلامی که «وبدا» آن را منتشر کرده، آمده است: «همچنان که مستحضرید آمار روزانه فوت هموطنان عزیزمان بر اثر ابتلا به بیماری کرونا متعاقب تزریق ۱۵۰ میلیون دوز واکسن که به‌رغم نارسایی‌های ناشی از تحریم‌های ناجوانمردانه استکبار صورت گرفت، از چندی پیش به تک‌رقمی گرایید و در تاریخ پنجشنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۱ پس از  ۸۳۱ روز مقابله نفسگیر با همه‌گیری این ویروس، جمهوری اسلامی ایران نخستین روز بدون مرگ ناشی از کرونا را به ثبت رساند.

هر چند مشکلات ناشی از شیوع کرونا همچنان پایان نیافته و افول این بیماری بر خاتمه قطعی آن دلالت ندارد اما دستاورد حاضر که با مدد الهی، حمایت‌های آن رهبر عظیم‌الشأن و همت رئیس‌جمهور انقلابی و دولت مردمی حاصل شد، نشان از قدرت ملت ایران، روحیه ایثار نیروهای جهادی درمان، اخلاص و ابتکار دانشمندان باایمان و همبستگی عمیق مردم عزیزمان با دولت خدمتگزار سیزدهم و دیگر قوا و نهادهای انقلابی دارد.

از این رو وظیفه خود می‌دانم توفیق حاصله را به محضر شریف حضرتعالی تبریک عرض کرده و ضمن تجدید عهد با ارواح طیبه شهدای مدافع سلامت، بذل رهنمودها و تدابیر حکیمانه و دعای خیر رهبر عزیزمان را برای ریشه‌کنی نهایی این بیماری مسألت نمایم».

مهار کرونا با روح  یه فتح خرمشهر

عضو هیأت‌رئیسه مجلس با تقدیر از وزیر و مدیران وزارت بهداشت گفت: با همان روحیه‌ای که جوانان ابتدای انقلاب، خرمشهر را فتح کردند، جوانان امروز ایران توانستند کرونا را مهار کنند.

حسینعلی حاجی‌دلیگانی با اشاره به کاهش چشمگیر آمار فوتی‌های کرونا و به صفر رسیدن آن در روزهای گذشته اظهار داشت: بنده به دولت آقای رئیسی و وزارت بهداشت به خاطر این موفقیت تبریک عرض می‌کنم.

وی افزود: با وجود همه تحریم‌ها، اقدامات ضد حقوق بشری آمریکا و متحدانش در ابتدای شیوع کرونا و در ادامه کار با تکیه بر جوانان و شرکت‌های دانش‌بنیان، توانستیم برای مهار و کنترل بیماری کرونا اقدام کنیم.

عضو هیأت‌رئیسه مجلس خاطرنشان کرد: در ابتدای شیوع ویروس کرونا ما حتی در زمینه تأمین ماسک با محدودیت و مشکل مواجه بودیم اما امروز ۶ شرکت در ایران کار تولید واکسن کرونا را انجام می‌دهند و ما علاوه بر تأمین نیاز داخلی قادر به رفع نیاز کشورهای دیگر در این زمینه هستیم.

شکست کرونا، نتیجه زحمات دولت رئیسی و جامعه پزشکان

رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس اظهار داشت: کاهش آمار جان‌باختگان کرونا و به صفر رسیدن آن در روزهای اخیر نتیجه زحمات وزارت بهداشت دولت آقای رئیسی و جامعه پزشکی کشور است. حسینعلی شهریاری به فارس گفت: با وجود همه فشارها و تحریم‌ها، نخبگان و دانشمندان ما توانستند به دانش تولید واکسن کرونا دست پیدا کنند و همین مسأله باعث شد تحریم‌ها در این حوزه برداشته شود.

وی افزود: وقتی آمریکا متوجه شد که جمهوری اسلامی ایران به دانش تولید واکسن کرونا دست یافته است، تحریم این واکسن را برداشت و اجازه داد واکسن‌ کرونا به ایران صادر شود. شهریاری تصریح کرد: امروز بیش از ۶ شرکت، واکسن کرونا را در کشورمان تولید می‌کنند و حتی به این سطح از توانمندی رسیده‌ایم که به کشورهای دوست که نیاز به این واکسن دارند، واکسن کرونا را صادر کنیم.

وی ادامه داد: البته باید بدانیم که بیماری کرونا در جهان هنوز ریشه‌کن نشده است و مراقبت‌های لازم را باید همچنان مدنظر داشته باشیم.

گزارش از مسلم خلخال

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
به جای اینکه کارکرد گرایانه حرف بزنیم، تکلیف گرایانه حرف می‌زنیم!
توصیه چند دانشگاه برتر جهان به دانشجویان جدید
بزرگترین «آی.سی.یو» کرمانشاه افتتاح شد
نتایج اولین عمل پیوند چشم دنیا منتشر شد
اعمال شب و روز ۱۷ ربیع‌الاول
کاراته قهرمانی آسیا؛ اباذری دومین فینالیست کاراته ایران
یامگا مقابل استقلال به فوتبال بازگشت!
جزئیات ارائه دروس عمومی به دانشجویان علوم پزشکی از مهر ۱۴۰۳
واکنش عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی به اظهاراتی درباره مصوبه کنکور
عراقچی راهی نیویورک شد
مشارکت مردم از طریق شرکت‌های سهامی عام پروژه افزایش می‌یابد
صعود ۳۱ دلاری اونس جهانی در معاملات امروز
اعلام فراخوان جذب نخبگان در دانشگاه فرهنگیان در هفته آینده
بودجه سال ۱۴۰۴ در سه بخش به مجلس تقدیم می‌شود
اعلام ترکیب استقلال و نساجی
جایزه جهانی هم مخالفان زاکانی را راضی نکرد
افزایش خشونت در ایالات متحده
ارسال ۴۷ پرونده دارای احکام انضباطی اخراج از دانشگاه دانشجویان به وزارت علوم
معرفی ۶ کتاب تحسین شده ازجانب رهبر انقلاب در ویژه برنامه کتاب یک
هدایای عجیب شهردار و استاندار کرمانشاه به قهرمان المپیک/ شکلات خوری و زمینی که ۱۱ صاحب داشت!
تلاش برای تأمین اعتبار خرید گندم برای سال زراعی آتی
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top